środa, 14 listopada 2012

Kurczak z ryżem i warzywami w chińskim stylu


Wczoraj miałam bardzo zły dzień i stwierdziłam, że nic nie robię.
Nawet nie gotuję obiadu!!! Ale od czego ma się Przyjaciół... :)
Justyna nie tylko cierpliwie wysłuchała moich narzekań, 
ale ugotowała nam też obiad. I to bardzo pyszny obiad!
Przyznajcie, że prezentuje się wyśmienicie :)




  • 1,5-2 szklanki ryżu basmati
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • 12 dużych pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 grzybów mun
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • mieszanka przypraw do kuchni chińskiej
  • ostra papryka
  • świeżo mielony czarny pieprz




Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem, ostrą papryką i mieszanką przypraw do kuchni chińskiej, dodajemy do niego sos sojowy i smażymy kilka minut na złoty kolor. Grzyby mun moczymy w letniej wodzie przez co najmniej 20 minut, a potem kroimy w cienkie paseczki. Marchew, cebulę i paprykę kroimy w kostkę średniej wielkości, a pieczarki w plasterki. Warzywa i grzyby podsmażamy na patelni, tak żeby były pół twarde. Jajka roztrzepujemy widelcem i smażymy na patelni, a gdy wystygną rozrywamy je na małe kawałki. Podsmażonego kurczaka, warzywa, grzyby i ryż dokładnie ze sobą mieszamy. I możemy zajadać się pysznym obiadem :)