Ciasteczka Minionki


Uffff... nareszcie piątek! Ten tydzień dłużył mi się niemiłosiernie, 
ale w końcu weekend tuż tuż. Na dobry początek weekendu mam dla 
Was przepis na ciasteczka z Minionkami. Słodkie i urocze - bardzo spodobały 
się moim przedszkolakom - to właśnie dla nich je upiekłam. 





Ciasteczka:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru

Do dekoracji:
  • lukier królewski
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • cukrowe oczy


   


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką wycinamy ciastka, ścinamy im boki tak aby powstały podłużne ciasteczka o zaokrąglonej górze i dole. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem. Najlepiej najpierw zacząć od głowy Minionka. Kolejne elementy wykonujemy dopiero jak wcześniej namalowany element wyschnie. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł. 





Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

  1. Ale świetne! Mój brak talentu chyba nie pozwoliłby mi tak pięknie udekorować:)

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum