czwartek, 9 lutego 2012

Eksplozja smaków, czyli sałatka z rukolą, kurczakiem i miodem.

Przyznaję się bez bicia, że ten przepis wyszperałam jakiś czas temu na innym blogu :):):) Udało mi się wczoraj w końcu kupić świeżą rukolę i pierwsze co dziś zrobiłam, to była właśnie ta sałatka. Jest tak smaczna, że nie  mogłam jej tu nie umieścić! Trochę słodyczy, trochę kwaśności, trochę orzeźwienia i to wszystko w jednej sałatce... :)

  

Będziemy potrzebowali:
  • 125 g rukoli
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100 -150 g sera żółtego
  • 1 długi ogórek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • musztarda o kremowej konsystencji bez widocznych ziaren gorczycy
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • pieprz zwykły
  • chilli.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Następnie dodajemy miód i smażymy cały czas mieszając, aż kurczak pokryje się skrystalizowanym miodem i będzie miał złoto-brązowy kolor. Kurczaka odstawiamy do przestygnięcia. Co jakiś czas musimy go pomieszać, żeby kawałki się ze sobą nie pomieszały. W czasie gdy kurczak sobie stygnie, kroimy ogórka i żółty ser w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą: rukolę, kurczaka, ogórka i żółty ser. Całość polewamy sosem zrobionym z kilku łyżeczek musztardy, łyżeczki miodu, odrobiny oliwy z oliwek i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy tymi samymi przyprawami co kurczaka. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe :):):)

W oryginalnym przepisie sałatkę tę  podaje się posypaną startym parmezanem lub innym twardym serem długo dojrzewającym. Akurat żadnego takiego sera nie miałam pod ręką, ale i bez niego jest rewelacyjna i na pewno jeszcze nie raz ją przyrządzę :)

Początkowo wydawało mi się, że ta sałatka będzie bardzo kaloryczna, no bo i miód i żółty ser... A tu niespodzianka! Po przeliczeniu wszystkiego, okazało się że 100g to tylko 130 kalorii (przy opcji, że żółtego sera dajemy 100g). :):):)