Zastanawiałam się co by tu zrobić na wczorajszą kolację: tak żeby było i smacznie, i na ciepło, i szybko. W końcu przypomniałam sobie o naleśnikach kukurydzianych. Pierwszy raz jadałam je u Przyjaciółki jeszcze w studenckich czasach. Jest to danie szybkie i proste w wykonaniu, a w zależności od tego jakie zrobimy nadzienie, za każdym razem będzie inaczej smakowało :) Wczoraj postawiłam na kurczaka, rukolę i camembert i tak oto powstała pyszna kolacja.
Składniki na naleśniki:
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki kukurydzianej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- plaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka curry
- ulubione zioła (ja użyłam bazylii i oregano).
Mieszamy obydwa rodzaje mąki z mlekiem, jajkami i sodą. Dodajemy około łyżkę curry i ulubione zioła. Doprawiamy solą. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy do niego trochę wody. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy cienkie naleśniki na patelni o dowolnej wielkości. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników o średnicy 16 cm. Jeden naleśnik takiej wielkości ma około 103 kcal.
Składniki na nadzienie:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy
- camembert
- rukola
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku.