wtorek, 13 marca 2012

Torcik kajmakowo-śmietanowy

Inspiracją do stworzenia tego torcika było ciasto krówka. Postanowiłam stworzyć coś podobnego w smaku, ale na cieście biszkoptowym i w formie tortu. Tort miał być dla Kasi T., bo w niedzielę miała urodziny :):):) Niestety nie udało nam się dzisiaj spotkać, więc głównym konsumentem tortu jest mój Mąż :) A dla Kasi na następne spotkanie upiekę coś innego :)




Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 garści zmielonych orzechów włoskich

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i jeszcze trochę ubijamy. Następnie dodajemy po 2 żółtka i cukier. Ubijamy aż cukier będzie niewyczuwalny. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i znowu mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną, wylewamy na nią ciasto i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C. Podane proporcje składników są odpowiednie na tortownicę o średnicy 20 cm.


Masa kajmakowa
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej 
  • 1 kostka miękkiego masła
Masę kajmakową miksujemy z miękkim masłem i gotowe :)

Masa śmietanowa
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 g żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Biszkopt przekrawamy na 2 części. Każdą z nich nasączmy spirytusem lub np. mocną kawą rozpuszczalną. Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, następnie pokrywamy ją warstwą zmielonych orzechów włoskich, na nich rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy drugim biszkoptem. Całość wkładamy na około godzinę do lodówki, żeby masy stężały. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy i dowolnie go dekorujemy. Ja użyłam do tego celu resztki mas, które mi zostały i posypkę czekoladową. Tort przechowujemy w lodówce.