Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie wpis na blogu Degusto. Miałam w domu pory i pieczarki i zastanawiałam się co z nimi zrobić... I akurat na Degusto pojawił się przepis na francuską tartę z porami :) Dorzuciłam jeszcze salami i zakochałam się w smaku tej tarty :)
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 pory (tylko białe końcówki)
- 1 cebula
- 6-8 pieczarek
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- salami
- starty ser żółty
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- bazylia
Cebulę kroimy w kostkę, pora i pieczarki w plasterki, a następnie wszystko razem podsmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W miseczce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, ziołami i startym żółtym serem. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jego brzegi zawijamy tak aby powstało obramowanie. Na ciasto wykładamy podsmażone warzywa, na nich układamy plasterki salami i wszystko zalewamy jajkami wymieszanymi z serem i jogurtem. Tartę pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez 15-20 minut. Tarta idealnie nadaje się na obiad lub kolację. I jest pyszna! :):):)