środa, 30 maja 2012

Truskawkowe szaleństwo, czyli szwedzki letni tort

Gdy zobaczyłam ten przepis w Weekendowej Cukierni od razu nabrałam ochoty na zrobienie tego ciasta. Bardziej jest to dla mnie ciasto, mimo iż w nazwie jak byk widnieje, że to tort. Moje torty są równe, dopracowane w każdym calu, a ten jest zupełnie inny. Ale właśnie w tej pozornej niedbałości kryje się cały jego urok :) Przepis na ten szwedzki letni tort pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson, a do Weekendowej Cukierni na maj został zaproponowany przez Dusię. Truskawki i bita śmietana to połączenie podobno idealne - dla mnie trochę za słodkie - ale dla miłośników tego duetu szwedzki letni tort jest strzałem w dziesiątkę. Mój Mąż był nim zachwycony! :)




Krem waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Spód tortu (tortownica o średnicy 23 cm)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 90 ml wrzątku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • masło do natłuszczenia formy


Na wierzch tortu
  • 750 g truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie kremu waniliowego (najlepiej dzień przed upieczeniem tortu)
Wszystkie składniki oprócz ekstraktu waniliowego podgrzewamy w garnku. Mieszamy non stop do czasu aż krem zacznie gęstnieć, ale uważamy żeby się nie zagotował. Po 3 minutach od momentu zgęstnienia kremu ściągamy go z ognia, przekładamy do zimnej miski, dodajemy ekstrakt waniliowy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).


Przygotowanie spodu
Energicznie ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewamy wrzątek i delikatnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy proszek do pieczenia z mąką i stopniowo wsypujemy do jajecznej masy. Dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wierzch tortu
500 g truskawek przesypujemy cukrem i zostawiamy na jakiś czas. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.

Wykonanie
1/3 ubitej śmietany dodajemy do zimnego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto przekrawamy na trzy warstwy. Dwie z nich przekładamy kremem waniliowym i truskawkami, które były zasypane cukrem. Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta, a na nim ubitą śmietanę. Całość ozdabiamy pozostałymi truskawkami