Gdy zobaczyłam ten przepis w Weekendowej Cukierni od razu nabrałam ochoty na zrobienie tego ciasta. Bardziej jest to dla mnie ciasto, mimo iż w nazwie jak byk widnieje, że to tort. Moje torty są równe, dopracowane w każdym calu, a ten jest zupełnie inny. Ale właśnie w tej pozornej niedbałości kryje się cały jego urok :) Przepis na ten szwedzki letni tort pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawson, a do Weekendowej Cukierni na maj został zaproponowany przez Dusię. Truskawki i bita śmietana to połączenie podobno idealne - dla mnie trochę za słodkie - ale dla miłośników tego duetu szwedzki letni tort jest strzałem w dziesiątkę. Mój Mąż był nim zachwycony! :)
Krem waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód tortu (tortownica o średnicy 23 cm)
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 90 ml wrzątku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- masło do natłuszczenia formy
Na wierzch tortu
- 750 g truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie kremu waniliowego (najlepiej dzień przed upieczeniem tortu)
Wszystkie składniki oprócz ekstraktu waniliowego podgrzewamy w garnku. Mieszamy non stop do czasu aż krem zacznie gęstnieć, ale uważamy żeby się nie zagotował. Po 3 minutach od momentu zgęstnienia kremu ściągamy go z ognia, przekładamy do zimnej miski, dodajemy ekstrakt waniliowy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przygotowanie spodu
Energicznie ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewamy wrzątek i delikatnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy proszek do pieczenia z mąką i stopniowo wsypujemy do jajecznej masy. Dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wierzch tortu
500 g truskawek przesypujemy cukrem i zostawiamy na jakiś czas. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.
Wykonanie
1/3 ubitej śmietany dodajemy do zimnego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto przekrawamy na trzy warstwy. Dwie z nich przekładamy kremem waniliowym i truskawkami, które były zasypane cukrem. Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta, a na nim ubitą śmietanę. Całość ozdabiamy pozostałymi truskawkami
Przygotowanie spodu
Energicznie ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dolewamy wrzątek i delikatnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy proszek do pieczenia z mąką i stopniowo wsypujemy do jajecznej masy. Dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wierzch tortu
500 g truskawek przesypujemy cukrem i zostawiamy na jakiś czas. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.
Wykonanie
1/3 ubitej śmietany dodajemy do zimnego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto przekrawamy na trzy warstwy. Dwie z nich przekładamy kremem waniliowym i truskawkami, które były zasypane cukrem. Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta, a na nim ubitą śmietanę. Całość ozdabiamy pozostałymi truskawkami