czwartek, 6 września 2012

Zupa krem z cukinii z curry i kozim serem

Wczoraj napisała do mnie koleżanka z pytaniem o przepis na zupę z cukinii. I tym pytaniem zrobiła mi ogromnego smaka na tę zupę! A że akurat miałam dużą cukinię, to od razu zabrałam się za gotowanie. Kasia, to przepis specjalnie dla Ciebie! :)



  • 1/2 dużej cukinii lub 1 średnia
  • 4 cebule dymki
  • 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze 
  • 2 plastry koziego sera
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 strąka papryczki chili 
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

Cukinię myjemy, rozkrawamy najpierw na pół, a następnie na ćwiartki i każdą ćwiartkę pozbawiamy pestek (jeśli cukinia jest młoda, możemy pominąć wydrążanie pestek). Cukinię kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka (razem ze skórką). Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do cukinii. Do garnka wlewamy tyle wody, żeby warzywa były przykryte, solimy i gotujemy do czasu aż ziemniak będzie miękki. Dymkę i papryczkę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Jeśli w garnku zostało za dużo wody, to część możemy odlać. Do cukinii i ziemniaka wrzucamy podsmażoną dymkę i papryczkę. Całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę, doprawiamy curry, dorzucamy drobno pokrojony kozi ser i całość podgrzewamy do czasu aż ser się roztopi. Kozi ser możemy pominąć lub zastąpić go np. kleksem ze śmietany lub jogurtu naturalnego. Zupę krem z cukinii podaję zawsze z grzankami :)