wtorek, 9 października 2012

Marchewkowe muffiny z mascarpone

Delikatne i przyjemnie wilgotne.
Z białą czapeczką z mascarpone. 
Ozdobione kuleczkami z masy cukrowej.
Z okazji urodzin dla mojego kuzyna Maćka.

Co to takiego?

To muffiny idealne!
Marchewkowe!

:):):)




  • 2 szklanki startej surowej marchewki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru





W jednej misce mieszamy startą marchewkę z jajkami i z olejem, a w drugiej pozostałe składniki. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 15-20 minut. Dekorujemy kremem mascarpone zmiksowanym z dowolną ilością cukru pudru. Z racji tego, że to były muffinki na urodziny dla Maćka, to ozdobiłam je napisem "Sto lat" i kuleczkami zrobionymi z masy cukrowej. Z podaje ilości składników wychodzi 12 dużych muffinów.