piątek, 12 października 2012

Sałatka z kurczakiem i figami



Korzystamy ze świeżych fig puki są, 
więc dzisiaj użyłam ich 
do przygotowania sałatki.
Słodkie figi idealnie skomponowały się 
z kurczakiem i pestkami granatu.
Sałatka jest sycąca i cieszy oczy kolorami.
Idealna na kolację :)




  • 1 opakowanie mix sałat z radicchio
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 garść migdałów w słupkach
  • 2 garści ziaren granatu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sok z 1/2 limonki
  • razowe pieczywo


Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Z octu balsamicznego, miodu, czosnku, soli i papryki przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej pokrojone mięso, odstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na patelni. Wystudzone upieczone mięso łączymy z mixem sałat, figami pokrojonymi na ćwiartki, migdałami w słupkach i ziarnami granatu. Całość mieszamy i skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 limonki. Podajemy z razowym pieczywem. Ja za pomocą wykrawaczki do ciastek wycięłam z pieczywa motylki, którymi udekorowałam sałatkę.