wtorek, 23 października 2012

Dyniowe naleśniki z dyniowym nadzieniem

Jesień to pora roku, z którą nieodłącznie związane są dynie. Uwielbiam je za ich smak i za to, że można z nich przygotować mnóstwo pysznych dań. I oczywiście za to, że tak ładnie wyglądają :) Wczoraj zrobiłam dyniowe naleśniki z dyniowym nadzieniem z delikatna nutką orientu, której dodaje im garam masala. Dzięki żółtemu kolorowi wyglądają niezwykle optymistycznie, są sycące i po prostu smaczne.




  • 550 g dyni bez skórki
  • 1 szklanka mleka
  • 15 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku


200 g dyni kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dynię rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Z mleka, mąki, soli i jajka oraz sody i soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Dodajemy do niego dyniową masę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za gęste, dolewamy trochę mleka. Na dużej rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Smażyłam je na największej patelni i wyszło mi około 9 naleśników. Mięso podsmażamy na patelni. Dynię i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz garam masalą i podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie warzywa podlewamy wodą i dusimy do czasu aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia łączymy warzywa z dynią, dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki i całość smażymy jeszcze kilka minut. Nadzienie układamy na naleśnikach i zwijamy je w rulon. Podajemy gorące.