środa, 31 października 2012

Paluchy wiedźmy

Przepis na paluchy wiedźmy wpadł mi w oko jakieś dwa lata temu. Te kruche ciasteczka z migdałami w kształcie paluchów bardzo mi się spodobały. Zapisałam sobie więc przepis w zakładkach z zamiarem zrobienia własnych paluchów wiedźmy i w końcu wczoraj znalazłam na nie chwilę czasu. Wyszły bardzo pyszne i niezwykle realistyczne. Mój Mąż je najpierw zbojkotował: powiedział, że wyglądają tak przeraźliwie, że nie będzie ich jadł. Ostatecznie jednak się na nie skusił. Mam nadzieję, że skusicie się i Wy :)




  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów




Z wszystkich składników (oprócz migdałów!) zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min - 1h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i formujemy palce. Powinny być trochę cieńsze od prawdziwych palców, gdyż w piekarniku urosną. Na końcu wciskamy migdał w miejsce paznokcia i nożykiem robimy nacięcia w miejscu zgięć. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po ostudzeniu możemy posmarować paluszki czerwonym dżemem. Aby uzyskać bardziej przerażający efekt, do części ciasta można dodać barwnik spożywczy, ja użyłam zielonego i fioletowego.