piątek, 2 listopada 2012

Jesienna sałatka z dynią i orzechami


Dynia dalej króluje na naszym stole. 
Tym razem jako jeden ze składników
 jesiennej sałatki, która swoimi kolorami 
od razu poprawia humor.




  • 250 g obranej dyni
  • 3 garści orzechów włoskich
  • 3 łyżki kuskusu
  • 2 surowe długie ogórki
  • pestki z 1/2 granatu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez dosłownie 5 minut, tak aby dynia była pół miękka. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórka kroimy na plasterki, a następnie każdy plasterek na cienkie paseczki. Podsmażoną dynię mieszamy z rozdrobnionymi orzechami włoskimi, kuskusem, pestkami granatu, ogórkiem i posiekaną natką pietruszki. Z oliwy, miodu i czosnku przygotowujemy sos i łączymy go z sałatką. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.