Dynia dalej króluje na naszym stole.
Tym razem jako jeden ze składników
jesiennej sałatki, która swoimi kolorami
od razu poprawia humor.
- 250 g obranej dyni
- 3 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki kuskusu
- 2 surowe długie ogórki
- pestki z 1/2 granatu
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez dosłownie 5 minut, tak aby dynia była pół miękka. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórka kroimy na plasterki, a następnie każdy plasterek na cienkie paseczki. Podsmażoną dynię mieszamy z rozdrobnionymi orzechami włoskimi, kuskusem, pestkami granatu, ogórkiem i posiekaną natką pietruszki. Z oliwy, miodu i czosnku przygotowujemy sos i łączymy go z sałatką. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.