piątek, 9 listopada 2012

Gruszki z malinami w kremie waniliowym


Gruszki i orzechy włoskie to nieodłączny element jesieni. 
Stragany na placu targowym wprost uginają się pod tymi darami jesieni, 
więc nie mogłam się oprzeć i przytargałam ich trochę do domu. 
Zrobiłam z nich pyszny deser. Gruszki i orzechy włoskie, krem waniliowy 
i sos malinowy, a całość posypana świeżo startym cynamonem i czekoladą.
Dacie się skusić na odrobinę przyjemności? 




  • 3 średniej wielkości gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • garść mrożonych malin
  • 3-4 łyżki sosu malinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 9 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 łyżki startej czekolady




Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wsypujemy 4 łyżeczki cukru trzcinowego i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego syropu wkładamy obrane połówki gruszek i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je, odsączamy i odkładamy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w szklance z odrobiną mleka, a pozostałe mleko gotujemy z 5 łyżeczkami cukru i ziarenkami z połowy laski wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzoną mąkę i cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Masę ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do masy powoli wlewamy żółtka i całość dokładnie mieszamy (nie gotujemy!). Na talerze wykładamy krem, na kremie układamy gruszki, dekorujemy je malinami i polewamy sosem malinowym. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi, starym cynamonem i czekoladą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.