Przez kilka dni nie zamieszczałam na blogu żadnych wpisów. Jakoś nie miałam natchnienia... Jednakże dzisiaj zrobiłam nam na kolację tak pyszną sałatkę, że grzechem byłoby się nią z Wami nie podzielić. Kurczak w panierce z parmezanu i świeżych ziół, grillowany bakłażan, roszponka, pomidorki koktajlowe i mozzarella, a wszystko to zwieńczone odrobiną octu balsamicznego i oliwy. Koniecznie zróbcie tę sałatkę. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w niej od pierwszego kęsa :)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mały bakłażan
- 40 g parmezanu + mały kawałek do posypania
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 50 g roszponki
- 1 jajko
- 1 kulka mozzarelli
- 2 garści listków świeżej bazylii
- 1 garść listków świeżego oregano
- 3 kromki chrupkiego pieczywa
- odrobina mleka
- 3-4 łyżki mąki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Do blendera wrzucamy połamany chrupki chleb, parmezan pokrojony na mniejsze kawałki i świeże zioła. Wszystko rozdrabniamy przez około minutę, tak aby powstała panierka. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie każdą kostkę oprószamy mąką, maczamy w jajku rozbitym z odrobiną mleka i soli, a na końcu obtaczamy w panierce. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Bakłażany kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy je oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Ugrillowane plasterki bakłażana kroimy na ćwiartki i wrzucamy je do dużej miski, dodajemy usmażonego kurczaka. Mozzarellę dzielimy rekami na małe kawałki, a pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy roszponkę. Z 2 łyżeczek oliwy i 2 łyżeczek octu balsamicznego przygotowujemy sos, który dolewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Pozostały parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim sałatkę. Pracy przy tej sałatce jest nie wiele, ale za to przyjemności podczas jedzenia jest mnóstwo :)