wtorek, 4 grudnia 2012

Czekoladowe muffiny z czekoladowym kremem

Za oknem dalej biało. Lubię taką zimę, gdy obsypane śniegiem drzewa wyglądają jak z bajki, lubię patrzeć na wirujące w świetle latarni płatki śniegu. Z tego mojego dzisiejszego zachwytu śniegiem i oczywiście z okazji Barbórki, zrobiłam mocno czekoladowe muffiny z kremem czekoladowym. A ozdobiłam je oczywiście białymi śnieżynkami. Czyż nie wyglądają uroczo? :)




Muffiny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g łezek z gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 jajko

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.





Krem czekoladowy 
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mlecznej czekolady posiekanej na małe kawałki
  • cukrowe płatki śniegu do dekoracji
  • starta czekolada do posypania muffinów 

Przepis na ten krem czekoladowy znalazłam na blogu Moje Wypieki. Robiłam go dzisiaj pierwszy raz i jestem nim zachwycona. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, prawie do wrzenia i ściągamy ją z ognia. Wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Krem odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż zgęstnieje na tyle, że będzie można go wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem kremu do rękawa, ubijamy go chwilę mikserem. Krem czekoladowy wyciskamy na muffinki, dekorujemy je cukrowymi śnieżynkami i posypujemy startą czekoladą.