Z okazji Mikołajek dla Dużych i Małych przygotowałam pyszne ciasteczka w kształcie guzików. Widziałam je wiele razy na różnych stronach i już dawno planowałam, że je zrobię, ale jakoś nie było i czasu i okazji. W końcu wczoraj znalazłam chwilę i powstały te urocze kruche, delikatnie maślane ciasteczka. Wykorzystałam przepis z bloga Dziś Mam Ochotę Na..., który delikatnie zmodyfikowałam poprzez dodanie ekstraktu waniliowego i minimalne zwiększenie ilości mąki.
- 300 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 470 g mąki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 kieliszki różnej wielkości
- plastikowa słomka
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie ucieramy. Powstałą masę mieszamy z mąką i szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Większym kieliszkiem wycinamy kółka, a mniejszym lekko dociskamy każde ciasteczko tak aby powstało wgłębienie. Słomką w każdym ciasteczku robimy po dwie lub cztery dziurki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180-190 stopni C. przez 10-15 minut, do czasu aż się delikatnie zrumienią.