środa, 26 grudnia 2012

Piernik kresowy

Już praktycznie po Świętach, ale pokażę Wam jeszcze mój ulubiony piernik kresowy. Przepis ten wycięłam dawno temu z jakiejś gazety i od tego momentu piernik ten co roku gości na naszym świątecznym stole. Jest pyszny: aromatyczny i z ulubionymi bakaliami. Oprócz cudownego smaku, jego zaletą jest również to, że wystarczy go upiec 4-5 dni przed Świętami.




  • 750 g mąki pszennej
  • 350 g miodu
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka oczyszczonej sody
  • ulubione bakalie - u mnie to 2 garści orzechów włoskich, 3 garści rodzynek i 3 garści suszonej żurawiny
  • powidła śliwkowe
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • cukrowe gwiazdki i posypki do dekoracji
  • odrobina masła do wysmarowania formy 
  • odrobina bułki tarta wysypania formy

Cały cukier podgrzewamy na patelni tak aby się utworzył z niego niezbyt ciemny karmel. Następnie rozprowadzamy go z kilkoma łyżkami wody, dodajemy masło, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Należy jednak uważać, by masa się nie zagotowała. Masę odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie ubijamy pianę z białek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w jednej łyżce zimnej wody, pianę z białek i oprószone mąką bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez 60 minut. Po upieczeniu piernik odstawiamy do wystygnięcia, a następnie szczelnie owijamy go folią spożywczą i zostawiamy na minimum 4-5 dni. Oczywiście piernik ten można upiec również wcześniej, nawet dwa tygodnie przed Świętami. Dzień przed podaniem piernik odwijamy z foli i przekrawamy na 3 mniej więcej równe blaty i przekładamy je powidłami śliwkowymi. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy niż wierzch i boki piernika. Dekorujemy go według własnego pomysłu: ja w tym roku użyłam cukrowych gwiazdek i czerwonego i zielonego cukrowego maczku.