piątek, 28 grudnia 2012

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką


Kurki i soczewica to niezwykle smaczne połączenie, 
a doprawione czarnuszką i zamknięte 
w tradycyjnym pierogu tworzą pyszne danie.
Przygotowałam je na wigilijną kolację, 
ale będę idealne również na codzienny obiad.




  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g maślanki
  • 350 g kurek (ja użyłam mrożonych)
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki czarnuszki
  • pieprz
  • sól

 
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem. Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.