Kurki i soczewica to niezwykle smaczne połączenie,
a doprawione czarnuszką i zamknięte
w tradycyjnym pierogu tworzą pyszne danie.
Przygotowałam je na wigilijną kolację,
ale będę idealne również na codzienny obiad.
- 400 g mąki pszennej
- 300 g maślanki
- 350 g kurek (ja użyłam mrożonych)
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżeczki czarnuszki
- pieprz
- sól
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do
miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane
kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale
nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na
maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy
czarnuszką, solą i pieprzem. Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i
rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki
wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i
sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od
momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3
minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed
podaniem posypujemy je czarnuszką.