sobota, 29 grudnia 2012

Nowości w mojej kuchni :)


W tym roku Gwiazdka obfitowała 
w kuchenne prezenty, z czego 
bardzo się cieszę! :)




W końcu mam porządną formę na tartę i średniej wielkości naczynie żaroodporne, którego mi brakowało. A do tego jeszcze małe naczynka żaroodporne, które są wielkości jednego płatu makaronu do lasagne. Szukałam ich od jakiegoś czasu, a tu proszę, dostałam je w prezencie :)




 Wśród prezentów znalazłam również urocze silikonowe foremki
 i przyrząd do nadziewania muffinów.




Kolejny prezent to zestaw do wina zawierający oprócz korkociągu również 
zatyczkę do butelki, nalewak, opaskę na szyjkę butelki i termometr. 
Teraz wino będziemy już zawsze pili w odpowiedniej temperaturze :)




No i oczywiście książki kulinarne...




A jakby tego było mało, to jeszcze obkupiłam się w Biedronce w silikonowe foremki, 
które nadają się zarówno do tworzenia czekoladek, jak i pieczenia
 ciasteczek, a także do kostek lodu.




Normalnie: żyć nie umierać! 
Chociaż lista moich potrzeb kuchennych jest jeszcze bardzo długa... :)

Wołowina z czekoladową nutą

Dzisiaj spędzaliśmy ostatni poświąteczny dzień w rodzinnym domu mojego Męża, a popołudniu wróciliśmy już do siebie. Lidzia, moje Teściowa na dzisiejszy obiad zaplanowała gulasz. Wyszukała kilka przepisów i zapytała który ma przyrządzić. Od razu spodobał mi się przepis na wołowinę z czekoladą, którego autorami są Jan i Jakub Kuroniowie. A że przez ostatnich kilka dni nic nie gotowałam i już trochę mi tego brakowało, to zaproponowałam, że ugotuję dzisiaj obiad. Gulasz wyszedł bardzo dobry, z delikatnie wyczuwalnym smakiem czekolady. Zyskał nawet aprobatę Krzyśka, który jest zdecydowanym przeciwnikiem podawania mięs w towarzystwie słodkich dodatków.



  • 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 100 g selera
  • 3 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej startej czekolady
  • 1 łyżeczka mąki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Selera, marchew i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy chwilę na dużej i głębokiej patelni na oliwie do czasu aż się zrumieni i przekładamy ją na talerzyk. Na patelnię wrzucamy mięso, oprószamy je 1 łyżeczką mąki i obsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, selera i podsmażoną cebulę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dosypujemy ostrą paprykę, cynamon i kakao. Całość podlewamy bulionem wołowym i winem, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie, czyli przez około 2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy stratą gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.