piątek, 4 stycznia 2013

Mój ulubiony sernik gotowany Babci Helenki


Pieczony zawsze przez Babcię Helenkę :)
Mój ulubiony, najcudowniejszy, jedyny w swoim rodzaju.
Jedno z wielu smakowitych wspomnień z dzieciństwa... :)




Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 kostki margaryny
  • około 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.


Ser
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 3 garści rodzynek (opcjonalnie) 


Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy  mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. 

Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty.