Caprese to przekąska pochodząca z Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów i mozzarelli położonych na przemian, polanych oliwą z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych listkami bazylii. Podobno ma odzwierciedlać flagę włoską. Caprese często gości w naszym domu, ale podane tradycyjnie, czyli pomidory i ser pokrojone na plasterki. Tymczasem ostatnio na Dusiowej Kuchni natrafiłam na świetny sposób podania caprese. Pomidora nie kroimy na plasterki, tylko nacinamy tworząc taki jakby wachlarz i w te nacięcia wkładamy plasterki mozzarelli i listki bazylii. Bardzo spodobał mi się ten pomysł, bo tak podane caprese wygląda bardzo efektownie. Postanowiłam go wykorzystać przyrządzając przekąski na przyjęcie urodzinowe Teściowej. Z tym, że zamiast zwykłych pomidorów użyłam małych podłużnych pomidorków daktylowych. W ten sposób powstała smaczna przekąska na dwa gryzy :)
- małe podłużne pomidorki daktylowe
- mozzarella w małych kulkach
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- grubo zmielony czarny pieprz
- sól
Pomidorki nacinamy tak jakbyśmy chcieli je pokroić w plasterki, ale nie przecinamy ich do końca. Kulki mozzarelli kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w pomidorkach. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii, które wciskamy gdzieniegdzie w nacięcia pomiędzy pomidora i mozzarellę.