środa, 9 stycznia 2013

Cytryny w waniliowym syropie


Radosny żółty kolor i słodko-kwaśny smak cytryn z waniliową nutą.
Zrobiłam je już jakiś czas temu i teraz podczas zimowych dni, 
gdy za oknem pada śnieg, systematycznie znikają kolejne słoiczki.
Są idealne jako dodatek do herbaty oraz do wszelkich ciast.
Sezon na cytrusy w pełni, więc warto zrobić kilka słoiczków. 




  • 1 kg cytryn
  • 2,5 kg cukru
  • 2 laski wanilii
  • 250 ml wody




Cytryny najpierw sparzamy wrzątkiem, a następnie dokładnie myjemy. Najlepiej jest je wyszorować szczoteczką. Umyte cytryny kroimy na plasterki. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego plasterki cytryn oraz ziarenka z dwóch lasek wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10-15 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, tak aby plasterki cytryn się nie rozpadły. Plasterki cytryn przekładamy do słoiczków i zalewamy je gorącym syropem. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 20 minut.