wtorek, 15 stycznia 2013

Łosoś na grzance z sosem czosnkowym

Karnawał dalej trwa, więc dzisiaj pokażę Wam przekąskę idealną na wszelkie imprezy. Jej pomysłodawcą jest Dusia. Odrobinę zmodyfikowałam przepis zamieniając świeży koperek na dodatkowe liście bazylii i ziarna czarnego sezamu. Przygotowując tą przekąskę połączyłam przyjemne z pożytecznym. Przyjemne, bo robiąc łososia na grzance wzięłam udział w urodzinowym konkursie na blogu Dusi, a pożyteczne, bo była to przekąska na imprezę urodzinową mojej Teściowej. 




Dzięki tej przekąsce udało mi się wygrać w konkursie u Dusi bon do sklepu
  oklejgo.pl, który własnie dzisiaj zrealizowałam, zamawiając wydruk jednego
 z naszych plenerowych zdjęć ślubnych na płótnie. Jeszcze raz 
dziękuję Ci Dusiu za taką świetną nagrodę :)



Ale ja tu się chwalę nagrodą, a Wy pewnie niecierpliwicie się, gdzie jest przepis :)
Jest on bardzo prosty, ale własnie takie mają być przepisy na imprezowe przekąski,
bo przecież chodzi o to żeby się za bardzo nie napracować, 
a żeby było i smacznie i efektownie :)

  • kilka kromek pieczywa
  • świeże listki bazylii
  • łosoś wędzony w plastrach
  • czarny sezam
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • duża szczypta cukru
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • sól




Z kromek chleba wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciastek lub po prostu kroimy je na kwadraty, a następnie opiekamy je w piekarniku lub na patelni, tak żeby były chrupiące i rumiane. Z majonezu, jogurtu, czosnku, cukru, suszonej bazylii, soli i pieprzu przygotowujemy sos czosnkowy. Na każdą grzankę kładziemy listek bazylii i kawałek łososia - całość przebijamy wykałaczką. Na łososia kładziemy trochę sosu czosnkowego i posypujemy go ziarnami czarnego sezamu. Na koniec na każdą wykałaczkę nabijamy po jeszcze jednym listku bazylii. Gwarantuję Wam, że taka przekąska będzie hitem na każdej imprezie i będzie smakowała wszystkim gościom!