środa, 16 stycznia 2013

Tarta z łososiem i brokułami

Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta z łososiem i brokułami. Początkowo planowałam zrobić ją na kruchym cieście, ale że wczoraj późno wróciłam do domu i na robienie kruchego ciasta nie było już czasu, to wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które miałam w lodówce. Tym sposobem zrobienie tej pysznej tarty -razem z pieczeniem - zajęło mi mniej niż 30 minut. 




  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 2 małe cebule
  • 450 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 
  • 60 g parmezanu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • pieprz
  • sól




Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Brokuły gotujemy do miękkości, a cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, a następnie wykładamy je na na ciasto francuskie. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na cieście. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek, a także połowę startego parmezanu. Taką mieszanką zalewamy tartę, a pozostały parmezan rozsypujemy na wierzchu. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.




Pamiętacie o KONKURSIE urodzinowym? :)




Konkurs urodzinowy!


29 stycznia minie rok, odkąd zrobiłam pierwszy wpis 
na Krainie rozkoszy podniebienia. Aż trudno
 uwierzyć, że ten czas tak szybko zleciał!!!

Z okazji tego małego święta przygotowałam dla Was konkurs.
A nagrodą w konkursie jest książka "Praliny i trufle" 
oraz 2 silikonowe foremki. W książce znajduje się
 ponad 40 przepisów na pralinki i inne słodkości, 
a dodatkowo dołączonych jest do niej 6 ozdobnych 
pudełek, które można wykorzystać do zapakowania
 przygotowanych słodkości na prezent.
Silikonowe foremki wszyscy znają. Można używać je 
w temperaturze  od -40 do +230 stopni, a więc nadają się
 zarówno do przyrządzania czekoladek czy kostek
 lodu, jaki i do pieczenia mini ciasteczek.




Zadaniem konkursowym jest przygotowanie walentynkowej słodkości.
Mogą to być desery, ciasta, ciasteczka, czekoladki czy cokolwiek innego 
co Wam tylko przyjdzie na myśl, byleby tylko było słodkie i wyglądem
 chociaż odrobinę nawiązywało do Walentynek. 

Przepis wraz ze zdjęciem, na którym będzie widoczna karteczka z odręcznym napisem "Urodziny Krainy rozkoszy podniebienia..." należy wysłać na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com, w tytule wpisując: "Konkurs urodzinowy". Na Wasze konkursowe zgłoszenia czekam od dzisiaj, czyli od dnia 16 stycznia do dnia 28 stycznia 2013 roku do godziny  23:59. 

Pamiętajcie jeszcze, że jemy również oczami, 
więc zadbajcie o ciekawą walentynkową stylizację zdjęć :)
A przed przystąpieniem do konkursu, zapoznajcie się z jego regulaminem. 

Warunkiem udziału w konkursie jest również polubienie fanpage'u Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku lub jeśli nie posiadasz konta na Facebooku, dołączenie do grona obserwatorów bloga. 




REGULAMIN KONKURSU

  1. Konkurs urodzinowy polega na przygotowaniu walentynkowej słodkości, sfotografowaniu jej z widoczną karteczką z odręcznym napisem "Urodziny Krainy rozkoszy podniebienia..." i przesłaniu zdjęcia wraz z przepisem na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com
  2. Każda osoba może przysłać na konkurs dowolną ilość zgłoszeń. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa na wygraną. Każde zgłoszenie należy przesłać w osobnej wiadomości mailowej. 
  3. W zgłoszeniu oprócz zdjęcia i przepisu, powinno się znaleźć wasze imię i nazwisko lub nick oraz adres bloga, jeśli go posiadacie. 
  4. Warunkiem udziału w konkursie jest również polubienie fanpage'u Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku lub jeśli nie posiadasz konta na Facebooku, dołączenie do grona obserwatorów bloga.
  5. Konkurs trwa od 16 stycznia do 28 stycznia do godziny 23:59.
  6. Nadesłane zgłoszenia zostaną umieszczone w albumie konkursowym  na stronie Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku. 
  7. Wyboru zwycięskiego przepisu dokonam wspólnie z moim Mężem.
  8. Wyniki konkursu ogłoszę w osobnym poście na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu oraz na fanpage'u Krainy rozkoszy podniebienia. Zwycięzca zostanie również poinformowany mailowo o wygranej. 
  9. Konkurs zostanie rozstrzygnięty, jeśli wpłynie co najmniej 10 zgłoszeń.
  10. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.  
  11. Nagrodę wysyłam na własny koszt na terenie Polski.
  12. Sponsorem nagrody jestem ja.




Przepis, który zwycięży, wykorzystam oczywiście do przygotowania 
walentynkowego deseru oraz opublikuję go na blogu. 
:):):)