czwartek, 17 stycznia 2013

Schab w marynacie imbirowej

Dzisiaj na obiad miało być zupełnie coś innego, ale sama nie wiem jak to się stało, że z zamrażalnika zamiast piersi z kurczaka wyciągnęłam schab. Skoro już miałam rozmrożony ten schab, to zaczęłam przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu. W oko wpadł mi przepis z Kuchni Świata na schab w marynacie imbirowej wywodzący się z Japonii. Schab wyszedł tak pyszny i aromatyczny, że się zastanawiam jak to się stało, że wcześniej go nie robiłam. 



  • 3-4 plastry schabu o grubości 1 cm
  • 20 g korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia 


Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niego sok. Sok z imbiru łączymy z sosem sojowym oraz z sake lub białym winem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry schabu i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy  plastry schabu wraz z marynatą. Smażymy na umiarkowanie dużym ogniu, aż schab się zrumieni z obydwu stron.