Bez zbędnych wstępów przedstawiam Wam czekoladki z nadzieniem
o smaku bananowym. Krzysiek powiedział, że ze wszystkich czekoladek,
które zrobiłam przez ostatnie dni, te są jego ulubionymi :)
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki likieru bananowego
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Następnie przygotowujemy nadzienie: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączy ją z likierem bananowym. Nadzieniem wypełniamy czekoladki do 3/4 wysokości i odstawiamy do lodówki. Gdy nadzienie w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Pamiętacie o KONKURSIE?