piątek, 25 stycznia 2013

Czekoladowo-waniliowe muffiny z kremem kiwi


Czekolada, wanilia i kiwi, to połączenie idealne.
Rozpływająca się w ustach czekolada, cudowny waniliowy 
aromat i delikatnie kwaskowaty krem, który przełamuje słodycz muffinów. 
Do tego dekoracja z cukrowych serduszek i mamy muffiny idealne
 nie tylko na Walentynki.




Muffiny

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g łezek z gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 jajko


W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, czekoladowe łezki, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, oliwę, jajko i ziarenka z laski wanilii. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. Gdy muffiny wystygną, to wydrążamy ich wnętrze specjalnym przyrządem do wydrążania babeczek lub po prostu wycinamy otworki nożem.






Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 dojrzałe owoce kiwi
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • cukrowe serduszka


Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i owoce kiwi rozdrobnione blenderem. Całość dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Kremem wypełniamy najpierw otwory w muffinach, a następnie dekorujemy nim wierzch muffinów. Do kremu można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego, aby uzyskać intensywniejszy kolor, ale nie jest to konieczne. Na kremie układamy cukrowe serduszka.