Czekolada, wanilia i kiwi, to połączenie idealne.
Rozpływająca się w ustach czekolada, cudowny waniliowy
aromat i delikatnie kwaskowaty krem, który przełamuje słodycz muffinów.
Do tego dekoracja z cukrowych serduszek i mamy muffiny idealne
nie tylko na Walentynki.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g łezek z gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, czekoladowe łezki, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, oliwę, jajko i ziarenka z laski wanilii. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut. Gdy muffiny wystygną, to wydrążamy ich wnętrze specjalnym przyrządem do wydrążania babeczek lub po prostu wycinamy otworki nożem.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 dojrzałe owoce kiwi
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- cukrowe serduszka
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i owoce kiwi rozdrobnione blenderem. Całość dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w formie dużej gwiazdy. Kremem wypełniamy najpierw otwory w muffinach, a następnie dekorujemy nim wierzch muffinów. Do kremu można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego, aby uzyskać intensywniejszy kolor, ale nie jest to konieczne. Na kremie układamy cukrowe serduszka.