wtorek, 29 stycznia 2013

Wyniki konkursu urodzinowego


Przysłaliście do mnie aż 18 pysznych przepisów.
Bardzo się cieszę, że tak licznie wzięliście udział w konkursie :)

Wszystkie konkursowe zgłoszenia wraz z przepisami możecie zobaczyć TUTAJ.




Najchętniej nagrodziłabym wszystkie prace, ale niestety nagroda jest tylko jedna :(
Wybór zwycięzcy był bardzo trudny, dlatego do pomocy zaprosiłam mojego męża Krzyśka
 i przyjaciółkę Justynę. Nasze trzyosobowe jury, bo burzliwych obradach zadecydowało, 
że nagroda w postaci książki i silikonowych foremek na czekoladki powędruje 
do ANETY ZAJĄC, która przysłała przepis na ciastko pełne uczucia
Serdecznie gratulujemy!!! :)




Drink Jamaica na pierwsze urodziny Krainy rozkoszy podniebienia


Dokładnie rok temu zrobiłam pierwszy wpis na blogu.
Bardzo szybko minęło mi te 12 miesięcy. Na dobre wsiąkłam
 w blogowanie i już sobie nie wyobrażam, że mogłoby
 nie być Krainy rozkoszy podniebienia.

Bardzo się cieszę, że odwiedzacie moją Krainę, że komentujecie
 wpisy i wykorzystujecie przepisy. Dziękuję Wam, 
że jesteście drodzy Czytelnicy :)

Przez ten rok zamieściłam 235 przepisów, 
a Wy weszliście na bloga 175 832 razy
 i zostawiliście 969 komentarzy.

Przez ten rok również bardzo wiele się nauczyłam.
Między innymi pierwszy raz zrobiłam tort z dekoracją z masy cukrowej, 
pierwszy raz upiekłam kaczkę, pierwszy raz jadłam dzika, jelenia,
 przepiórki, bażanta, zająca, łosia i renifera. Pierwszy raz upiekłam bułki, 
zachwyciłam się potrawami z kwiatami jadalnymi i umiem już robić czekoladki. 
Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany :)

A tym czasem zamiast tortem urodzinowym, częstuję Was drinkiem Jamaica, 
żebyście wznieśli toast za Krainę rozkoszy podniebienia :)
To ostatnio jeden z moich ulubionych drinków.



  • 15 ml grenadiny
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 10 ml wódki
  • 20 ml malibu
  • 20 ml blue curacao

Sok pomarańczowy powinien być mocno schłodzony lub można go "zblenderować" z kilkoma kostkami lodu. Na dno wysokiej szklanki wlewamy grenadinę. Następnie bardzo powoli po łyżce przystawionej do ścianki szklanki wlewamy sok pomarańczowy. W shakerze mieszamy wódkę z malibu i blue curacao i również po łyżce przystawionej do ścianki pomału wlewamy do szklanki. Szklankę dekorujemy plasterkiem limonki i możemy się delektować cudownym smakiem i cieszyć oczy radosnymi kolorami :)