wtorek, 12 lutego 2013

Łosoś zapiekany z jajkiem, parmezanem i pomidorem


Zjedlibyście takie śniadanie? Bo nam bardzo smakowało
 i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Oprócz łososia i jajka do
 kokilek możecie włożyć to na co macie akurat ochotę. Dzięki temu 
za każdym razem to danie będzie smakowało inaczej :) 




  • około 150 g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki
  • 2 kromki wieloziarnistego pieczywa pokrojone w grubą kostkę
  • 2 jajka
  • 1 pomidor pokrojony w ćwiartki
  • odrobina masła do wysmarowania kokilek
  • parmezan starty na drobnej tarce
  • odrobina posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól




Kokilki smarujemy masłem. Na dno kokilek wkładamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy go częścią parmezanu. Następnie układamy kawałki łososia i ćwiartki pomidorów. Na wierzch wbijamy po jajku. Całość delikatnie solimy i pieprzymy oraz posypujemy koperkiem i parmezanem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekamy przez około 15 minut. Podajemy gorące. 




Nagroda od Diamantu :)


Właśnie był u mnie kurier. Przyniósł mi nagrodę, 
którą wygrałam w konkursie zorganizowanym przez
  Diamantową Kuchnię. Wygrałam książkę, którą
 bardzo chciałam mieć, czyli Nigellissima :) 
Do książki dołączony był jeszcze bursztynowy 
cukier kandyzowany i podkładki pod kubki.




A nagrodę tę wygrałam za moje muffinki z kremem z granatów.
Bardzo się cieszę, że zostały docenione :)