To już ostatni z tegorocznych walentynkowych przepisów.
Krewetki w chrupiącej panierce, granat który jest uważany za
jeden z afrodyzjaków i makaron w kształcie serduszek to elementy lekkiej
i smacznej sałatki, która jest idealna na romantyczną kolację we dwoje.
- 200 g ugotowanych i obranych krewetek
- około 250-300 g makaronu w kształcie serc lub innego
- 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
- ziarenka z 1/2 owocu granatu
- 3 garści orzechów włoskich rozdrobnionych blenderem
- 2 garści liści bazylii porwanych na mniejsze kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Krewetki obtaczamy w mące wymieszanej z czosnkiem niedźwiedzim, następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich. Smażymy je na oliwie na rozgrzanej patelni przez około 1-2 minuty. Ugotowany makaron, mieszamy z ogórkiem, ziarnami granatu i porwanymi listkami bazylii. Całość skrapiamy czosnkową oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.