piątek, 15 lutego 2013

Makaronowa sałatka z krewetkami w panierce orzechowej


To już ostatni z tegorocznych walentynkowych przepisów.
Krewetki w chrupiącej panierce, granat który jest uważany za 
jeden z afrodyzjaków i makaron w kształcie serduszek to elementy lekkiej 
i smacznej sałatki, która jest idealna na romantyczną kolację we dwoje.




  • 200 g ugotowanych i obranych krewetek
  • około 250-300 g makaronu w kształcie serc lub innego
  • 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
  • ziarenka z 1/2 owocu granatu
  • 3 garści orzechów włoskich rozdrobnionych blenderem
  • 2 garści liści bazylii porwanych na mniejsze kawałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • oliwa do smażenia




Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Krewetki obtaczamy w mące wymieszanej z czosnkiem niedźwiedzim, następnie maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich. Smażymy je na oliwie na rozgrzanej patelni przez około 1-2 minuty. Ugotowany makaron, mieszamy z ogórkiem, ziarnami granatu i porwanymi listkami bazylii. Całość skrapiamy czosnkową oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.





Krewetki z zapiekanym makaronem na sosie pomidorowo-kokosowym


Danie to jest pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu na jego wykonanie, 
bo nieskromnie mówiąc, efekt końcowy jest rewelacyjny: i smakowo
 i wizualnie. Aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem
 awokado i mleka kokosowego, do tego krewetki smażone
 z czosnkiem  i zapiekany makaron w kształcie serca, a całość
 posypana czarnym sezamem i płatkami kokosowymi. 
To był nasz walentynkowy obiad, ale oczywiście nada
 się też na inne okazje, a i bez okazji, na co dzień, 
też będzie to idealne danie :)




  • 200 g obranych krewetek 
  • 400 g pomidorów krojonych w kartoniku Pudliszki
  • 1 awokado
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • kilka płatków kokosa do dekoracji
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g makaronu Fusilloni Nr 54 (duże świderki)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60 g startego parmezanu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 3-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • suszona bazylia
  • świeża bazylia do dekoracji
  • pieprz
  • sól




Pomidory podsmażamy na patelni, dodajemy do nich awokado rozdrobnione blenderem na gładką masę i mleko kokosowe. Całość chwilę dusimy, a następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i suszoną bazylią. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki i razem z czosnkiem podsmażamy na patelni. Usmażone krewetki nadziewamy na patyki do szaszłyków. Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Jajko mieszamy z jogurtem, startym parmezanem i jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy makaron i zalewamy go jajkiem wymieszanym z jogurtem i parmezanem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Po tym czasie makaron delikatnie oddzielamy od papieru do pieczenia, tak aby się nie rozwalił i przy pomocy foremki wykrawamy dowolny kształt - ja wycięłam serca. Na talerz nakładamy sos pomidorowo-kokosowy. Na nim układamy makaronowe serce i krewetki nadziane na patyczki od szaszłyków. Całość posypujemy czarnym sezamem i płatkami kokosa. Dekorujemy gałązkami bazylii. Przygotowywanie sosu, smażenie krewetek i zapiekanie makaronu należy zgrać ze sobą w czasie, tak aby zjeść ciepły posiłek :)