Rzadko gotuję zupy, bo wiadomo że do pracy wygodniej jest zabrać coś mniej płynnego. Dlatego też jak już pojawia się u nas jakaś zupa, to zazwyczaj w weekend. W ostatnią sobotę postanowiłam zrobić zupę, która już jakiś czas chodziła mi po głowie, kremową, z pomidorami i awokado, które nadaje jej wyrazistego smaku.
- 800 g pomidorów z puszki
- 1 nieduże awokado obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki wywaru z warzyw oraz kilku gałązek bazylii i oregano
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy czosnkowej
- pieprz
- sól
Awokado i czosnek podsmażamy na patelni z cukrem trzcinowym. Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą i całość dusimy przez około 10 minut. Następnie całość przekładamy do garnka i rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy do niego wywar z warzyw oraz oliwę czosnkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Ilość wywaru można dowolnie modyfikować w zależności od tego jak gęstą chcemy zupę. Zupę podajemy z makaronem lub grzankami. Dekorujemy gałązkami oregano.