niedziela, 24 lutego 2013

Muffinki z granatami i białą czekoladą


Dzisiaj mam dla Was kolejną słodką propozycję z granatami.
Upiekłam muffinki, które są mocno granatowe: mają w sobie świeżo wyciśnięty sok
 i ziarenka z granatów. Wierzch muffinek udekorowany jest ziarenkami 
z granatu zatopionymi w białej czekoladzie. 




  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z granatów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 100 g ziarenek granatu + ziarenka do dekoracji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g białej czekolady





Margarynę rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z granatów, mlekiem i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy zawartość obydwu misek, dodajemy 50 g ziarenek z granatu i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek na muffinki do około 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopnic C. przez około 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, smarujemy nią wierzch muffinek i zanim czekolada zastygnie, układamy na niej ziarenka granatu.