środa, 13 marca 2013

Mandarynkowe muffiny z wnętrzem pełnym sosu mandarynkowego


Te muffinki to pełnia mandarynkowego smaku.
Aromatyczne ciasto ze świeżo wyciskanym sokiem mandarynkowym 
kryje w sobie pyszny mandarynkowy sos, a całość przykryta jest
 pierzynką z kremu na bazie mascarpone... Skusicie się?




Muffinki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 jajko

Sos mandarynkowy
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek

Krem
  • 120 g masła
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 1 łyżka cukru





W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Gdy muffinki się pieką przygotowujemy sos mandarynkowy. W małym rondelku ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem, następnie dodajemy sok mandarynkowy i całość podgrzewamy na małym gazie do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Na końcu robimy krem: cukier ucieramy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy do niego serek mascarpone i sok mandarynkowy. Krem wkładamy do lodówki aby stężał. Upieczone i wystudzone muffinki wydrążamy specjalnym przyrządem lub po prostu za pomocą noża. Do otworów wlewamy sos mandarynkowy, a wierzch muffinek przykrywamy kopułką z kremu. Krem dekorujemy cząstkami mandarynek.