Te muffinki to pełnia mandarynkowego smaku.
Aromatyczne ciasto ze świeżo wyciskanym sokiem mandarynkowym
kryje w sobie pyszny mandarynkowy sos, a całość przykryta jest
pierzynką z kremu na bazie mascarpone... Skusicie się?
Muffinki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 jajko
Sos mandarynkowy
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem
- 120 g masła
- 100 g serka mascarpone
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
- 1 łyżka cukru
W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Gdy muffinki się pieką przygotowujemy sos mandarynkowy. W małym rondelku ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem, następnie dodajemy sok mandarynkowy i całość podgrzewamy na małym gazie do czasu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Na końcu robimy krem: cukier ucieramy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy do niego serek mascarpone i sok mandarynkowy. Krem wkładamy do lodówki aby stężał. Upieczone i wystudzone muffinki wydrążamy specjalnym przyrządem lub po prostu za pomocą noża. Do otworów wlewamy sos mandarynkowy, a wierzch muffinek przykrywamy kopułką z kremu. Krem dekorujemy cząstkami mandarynek.