środa, 20 marca 2013

Czosnkowe łódeczki z jajek


To jedna z moich ulubionych propozycji podania jajek.
Robię je zarówno na Wielkanoc jak i na różne imprezy. Zazwyczaj
 przygotowuję je z dodatkiem czosnku, ale równie dobrze można zastąpić 
go szczypiorkiem, rzodkiewkami czy duszonymi pieczarkami. 




  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 12 plasterków salami
  • dowolne kiełki (ja użyłam kiełków brokuła)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nią miejsca po żółtkach w połówkach jajek. Na wierzchu każdej połówki układamy kiełki brokuła. Plasterek salami nadziewamy na wykałaczkę, a następnie wbijamy ją w połówkę jajka, tworząc żagiel łódeczki.