To jedna z moich ulubionych propozycji podania jajek.
Robię je zarówno na Wielkanoc jak i na różne imprezy. Zazwyczaj
przygotowuję je z dodatkiem czosnku, ale równie dobrze można zastąpić
go szczypiorkiem, rzodkiewkami czy duszonymi pieczarkami.
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 12 plasterków salami
- dowolne kiełki (ja użyłam kiełków brokuła)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nią miejsca po żółtkach w połówkach jajek. Na wierzchu każdej połówki układamy kiełki brokuła. Plasterek salami nadziewamy na wykałaczkę, a następnie wbijamy ją w połówkę jajka, tworząc żagiel łódeczki.