Lubicie ciasto marchewkowe? Bo ja bardzo!
Tym razem postanowiłam oblać je lukrem i udekorować
marchewkami z masy cukrowej. Przyznajcie, że tak ozdobione
ciasto wygląda obłędnie! Lukier można zastąpić rozpuszczoną czekoladą
lub całkowicie pominąć polewę, gdyż ciasto samo w sobie
jest bardzo pyszne: delikatne i niezbyt słodkie.
Ciasto
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Lukier
- 1 białko
- 200-250 g cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Marchewki z masy cukrowej
- około 100 g cukru pudru
- 13 g glukozy
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 9 ml zimnej wody
- 1/4 łyżeczki margaryny Planta
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-55 minut.
Gdy ciasto się piecze, możemy zająć się przygotowaniem marchewek z masy cukrowej. Żelatynę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie miskę z żelatyną ustawiamy nad parą wodną i mieszamy aż zrobi się rzadsza. Wsypujemy glukozę i dodajemy Plantę. Wszystko mieszamy jeszcze chwilę do czasu rozpuszczenia się margaryny i następnie odstawiamy do ostygnięcia. Bardzo ważne jest, żeby nie dopuścić do zagotowania się masy!!! Jeśli by się tak stało, to masę należy wyrzucić i zacząć jeszcze raz!!! Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy szczyptę pomarańczowego barwnika, a do drugiej zielonego. Następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i wyrabiamy do czasu, aż masy będą plastyczne. Gdyby się okazało, że masa wyszła zbyt klejąca, należy dosypać do niej jeszcze trochę cukru pudru. Z masy cukrowej formujemy marchewki. Jeśli nie macie czasu i ochoty na zabawę z masą cukrową, to gotowe marchewki z masy cukrowej lub marcepanowej można kupić w sklepach z dekoracjami cukierniczymi.
Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy do niej cukier puder oraz sok z cytryny i dalej ubijamy. Tak przygotowanym lukrem smarujemy wierzch i boki ciasta. Na wierzchu ciasta układamy marchewki z masy cukrowej. Jeśli nie macie zaufania do lukru z surowym białkiem, to możecie przygotować gotowany lukier z wody i cukru.