poniedziałek, 25 marca 2013

Ciasto marchewkowe


Lubicie ciasto marchewkowe? Bo ja bardzo!
Tym razem postanowiłam oblać je lukrem i udekorować 
marchewkami z masy cukrowej. Przyznajcie, że tak ozdobione 
ciasto wygląda obłędnie! Lukier można zastąpić rozpuszczoną czekoladą
lub całkowicie pominąć polewę, gdyż ciasto samo w sobie 
jest bardzo pyszne: delikatne i niezbyt słodkie.




Ciasto
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier
  • 1 białko
  • 200-250 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Marchewki z masy cukrowej
  • około 100 g cukru pudru
  • 13 g glukozy
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 9 ml zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki margaryny Planta




Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-55 minut. 

Gdy ciasto się piecze, możemy zająć się przygotowaniem marchewek z masy cukrowej. Żelatynę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie miskę z żelatyną ustawiamy nad parą wodną i mieszamy aż zrobi się rzadsza. Wsypujemy glukozę i dodajemy Plantę. Wszystko mieszamy jeszcze chwilę do czasu rozpuszczenia się margaryny i następnie odstawiamy do ostygnięcia. Bardzo ważne jest, żeby nie dopuścić do zagotowania się masy!!! Jeśli by się tak stało, to masę należy wyrzucić i  zacząć jeszcze raz!!! Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy szczyptę pomarańczowego barwnika, a do drugiej zielonego. Następnie stopniowo dosypujemy cukier puder i wyrabiamy do czasu, aż masy będą plastyczne. Gdyby się okazało, że masa wyszła zbyt klejąca, należy dosypać do niej jeszcze trochę cukru pudru. Z masy cukrowej formujemy marchewki. Jeśli nie macie czasu i ochoty na zabawę z masą cukrową, to gotowe marchewki z masy cukrowej lub marcepanowej można kupić w sklepach z dekoracjami cukierniczymi. 

Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy do niej cukier puder oraz sok z cytryny i dalej ubijamy. Tak przygotowanym lukrem  smarujemy wierzch i boki ciasta. Na wierzchu ciasta układamy marchewki z masy cukrowej. Jeśli nie macie zaufania do lukru z surowym białkiem, to możecie przygotować gotowany lukier z wody i cukru.