Rzodkiewkowiec: zdrowy, niskokaloryczny i co najważniejsze kolorowy.
Może przywoła w końcu wiosnę? Przygotowałam go na wielkanocne
śniadanie, ale jest idealny również na co dzień.
Warstwa rzodkiewkowa:
- 6 pęczków rzodkiewek
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 czubata łyżka majonezu
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby utworzyły coś w rodzaju musu lub papki :) Dodajemy do niej jogurt, majonez i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
Warstwa jogurtowa:
- 450 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, a gdy wystygnie łączymy ją z jogurtem i majonezem.
Dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kiełki rzodkiewki
- 2-3 rzodkiewki do dekoracji
Będziemy potrzebowali 2 foremki o takim samym kształcie, ale różniące się odrobinę wielkością. Mniejszą foremkę (użyłam takiej o wymiarach 22x9 cm) wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy 1/3 masy rzodkiewkowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy warstwa stężeje, układamy na niej jajka ugotowane na twardo i zalewamy pozostałą masą rzodkiewkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Większą foremkę (o wymiarach 24x11 cm) również wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy tyle masy jogurtowej, żeby utworzyła około 1 - 1,5 cm warstwę i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej stężałą warstwę rzodkiewkową, którą wcześniej delikatnie wyciągnęliśmy z foremki. Masę rzodkiewkową układamy na środku masy jogurtowej, tak aby z każdej strony pozostało mniej więcej tyle samo miejsca. Wolne przestrzenie po bokach foremki zalewamy pozostałą masą jogurtową, a gdy coś jej zostanie, to wylewamy ją również na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, a gdy stężeje, wyciągamy rzodkiewkowca z foremki i układamy na talerzu do góry dnem. Na wierzchu układamy kiełki rzodkiewki. Rzodkiewkowca możemy również udekorować rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.
Jeśli nie macie czasu lub odpowiednich foremek, możecie rzodkiewkowa przygotować w łatwiejszy sposób. Dowolną foremkę wyłóżcie folią aluminiową. Na jej dno wylejcie połowę masy jogurtowej i włóżcie do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, wylejcie na nią 1/3 masy rzodkiewkowej. Gdy masa rzodkiewkowa stężeje, ułóżcie w niej jaja ugotowane na twardo i zalejcie pozostałą masą rzodkiewkową. Gdy całość stężeje, wylejcie do foremki pozostałą masę jogurtową. Dalej postępujcie tak jak we wcześniejszym sposobie przygotowania rzodkiewkowca, czyli udekorujcie go kiełkami i rzodkiewkami.
W ogóle możecie się dowolnie bawić warstwami i na przykład stworzyć rzodkiewkowca z 1-centymetrowych na przemian ułożonych warstw. W przepisie majonez możecie zastąpić chrzanem, a do masy jogurtowej możecie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.