środa, 3 kwietnia 2013

Sałatka z rukolą i boczkiem


"Myślę sobie, że...
Ta zima kiedyś musi minąć 
Zazieleni się..."

Jak na razie za sprawą rukoli zazieleniło 
się tylko na talerzu, bo za oknem dalej biało! 
Czy wiosna w końcu się u nas pojawi?

W oczekiwaniu na wiosnę, proponuję Wam pyszną i sycącą sałatkę
z rukolą, smażonym boczkiem i oliwkami. Całość zwieńczona
jest ziarnami słonecznika i parmezanem.

Skusicie się? 




  • 100 g rukoli pozbawionej grubych łodyżek
  • 250 g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 4-5 łyżek czarnych oliwek przekrojonych na połówki
  • 60 g parmezanu startego na grubej tarce
  • 3 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól


Boczek smażymy na suchej patelni, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażony boczek wkładamy do miski razem z rukolą, oliwkami, parmezanem i ziarnami słonecznika. Z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i miodu przyrządzamy sos. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. 




Rzodkiewkowiec


Rzodkiewkowiec: zdrowy, niskokaloryczny i co najważniejsze kolorowy.
Może przywoła w końcu wiosnę? Przygotowałam go na wielkanocne
śniadanie, ale jest idealny również  na co dzień. 




Warstwa rzodkiewkowa:
  • 6 pęczków rzodkiewek
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 czubata łyżka majonezu

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem, tak aby utworzyły coś w rodzaju musu lub papki :)  Dodajemy do niej jogurt, majonez i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. 


Warstwa jogurtowa:
  • 450 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia, a gdy wystygnie łączymy ją z jogurtem i majonezem. 


Dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kiełki rzodkiewki
  • 2-3 rzodkiewki do dekoracji




Będziemy potrzebowali 2 foremki o takim samym kształcie, ale różniące się odrobinę wielkością. Mniejszą foremkę (użyłam takiej o wymiarach 22x9 cm) wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy 1/3 masy rzodkiewkowej i wstawiamy do  lodówki do stężenia. Gdy warstwa stężeje, układamy na niej jajka ugotowane na twardo i zalewamy pozostałą masą rzodkiewkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Większą foremkę (o wymiarach 24x11 cm) również wykładamy folią aluminiową. Na jej dno wylewamy tyle masy jogurtowej, żeby utworzyła około 1 - 1,5 cm warstwę i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej stężałą warstwę rzodkiewkową, którą wcześniej delikatnie wyciągnęliśmy z foremki. Masę rzodkiewkową układamy na środku masy jogurtowej, tak aby z każdej strony pozostało mniej więcej tyle samo miejsca. Wolne przestrzenie po bokach foremki zalewamy pozostałą masą jogurtową, a gdy coś jej zostanie, to wylewamy ją również na wierzch. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, a gdy stężeje, wyciągamy rzodkiewkowca z foremki i układamy na talerzu do góry dnem. Na wierzchu układamy kiełki rzodkiewki. Rzodkiewkowca możemy również udekorować rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki. 

Jeśli nie macie czasu lub odpowiednich foremek, możecie rzodkiewkowa przygotować w łatwiejszy sposób. Dowolną foremkę wyłóżcie folią aluminiową. Na jej dno wylejcie połowę masy jogurtowej i włóżcie do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, wylejcie na nią 1/3 masy rzodkiewkowej. Gdy masa rzodkiewkowa stężeje, ułóżcie w niej jaja ugotowane na twardo i zalejcie pozostałą masą rzodkiewkową. Gdy całość stężeje, wylejcie do foremki pozostałą masę jogurtową. Dalej postępujcie tak jak we wcześniejszym sposobie przygotowania rzodkiewkowca, czyli udekorujcie go kiełkami i rzodkiewkami. 

W ogóle możecie się dowolnie bawić warstwami i na przykład stworzyć rzodkiewkowca z 1-centymetrowych na przemian ułożonych warstw. W przepisie majonez możecie zastąpić chrzanem, a do masy jogurtowej możecie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.