środa, 1 maja 2013

Muffiny o smaku mojito


Po powrocie z Londynu czekała na mnie paczka od firmy Winiary z ich nowymi galaretkami
 oraz zaproszenie do udziału w konkursie. Bardzo spodobały mi się smaki i kolory tych galaretek. 
Pierwszą którą postanowiłam wykorzystać była oczywiście galaretka o smaku mojito. Bo mojito to
 mój ulubiony drink, a wykonaniu mojego Męża jest po prostu rewelacyjny! Wymyśliłam muffinki mojito. Mają w sobie wszystko to co prawdziwe mojito, czyli rum, limonki, cukier trzcinowy i miętę, a udekorowane są zielonym kremem, którego podstawą jest galaretka o smaku mojito. 




Muffiny
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
  • 100 ml rumu
  • 1/2 szklanki mleka
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • garść liści mięty potarganych na mniejsze kawałki

Krem
  • 1 galaretka o smaku mojito 
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 2 limonek
  • listki mięty do dekoracji
  • kawałki limonek do dekoracji



W jednej misce mieszamy składniki mokre, czyli mleko, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, rum, sok wyciśnięty z limonek oraz jajka. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz listki mięty. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je ciastem do około 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 20 minut.

W czasie gdy muffiny się pieką, przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Do tak powstałej masy stopniowo dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i skórkę otartą z limonek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, żeby  krem lekko stężał. 

Na wystudzone muffiny nakładamy krem za pomocą rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Krem dekorujemy kawałkami limonki i listkami mięty. Muffiny odstawiamy do lodówki, aby krem całkowicie stężał. Ze względu na krem, w którym jest galaretka, muffiny należy przechowywać w lodówce.