czwartek, 2 maja 2013

Bruschetta z polskim akcentem


Bruschetta to typowa włoska przekąska. Jej podstawą jest pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem. Najczęściej jest podawane z pokrojonymi w kostkę pomidorami i bazylią. Moje bruschetty postanowiłam wzbogacić o polski akcent w postaci oscypka przywiezionego z wyprawy na krokusy do Doliny Chochołowskiej. Wyszło pysznie i swojsko :)




  • bagietka pokrojona na kromki
  • ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oscypek 
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • oliwa z oliwek
  • listki bazylii 

Kromki bagietki skrapiamy oliwą oraz nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. na kilka minut, do czasu aż kromki zrobią się chrupkie. Po tym czasie kromki posypujemy startym oscypkiem i wkładamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty. Na tak upieczonych kromkach układamy pomidora pokrojonego w kostkę i posypujemy go startym oscypkiem. Dekorujemy listkami bazylii.





A na koniem mam dla Was jeszcze kilka zdjęć z naszej 
wyprawy do Doliny Chochołowskiej sprzed 2 tygodni :)

















Następne krokusy dopiero za rok... A ja już tęsknię za 
widokiem polan pokrytych tych cudownymi kwiatami :)