piątek, 10 maja 2013

Curry madarskie


Robiłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzi pyszne.
Ale uwaga: to danie dla wielbicieli bardzo pikantnych potraw :)
Wywodzi się z Madrasu w południowych Indiach i oprócz tego, że jest 
pikantne, to jeszcze bardzo aromatyczne. Wołowinę można zastąpić 
jagnięciną, ale jak na razie jeszcze nie przetestowałam tej wersji.  




  • 900 g wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 goździki
  • 4 strączki kardamonu
  • 2 zielone papryczki chili drobno posiekane
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2,5-3 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty curry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml wywaru z wołowiny
  • listki kolendry do przybrania

Mięso kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy cebulę, goździki i strączki kardamonu. Ciągle mieszając, smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy świeże i suszone papryczki chili, imbir oraz czosnek i dalej smażymy przez kilka minut. Dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy przez około 2 minuty. Następnie wkładamy pokrojone mięso i smażymy aż będzie lekko zarumienione. Na końcu dodajemy mieloną kolendrę, kmin, sól i wywar wołowy. Całość dusimy na bardzo małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Curry madarskie podajemy z ryżem, udekorowane listkami kolendry. 




Przepis pochodzi z Kuchni świata z części poświęconej Indiom.