czwartek, 16 maja 2013

Szybki warstwowy deser z bratkami polnymi


Ten deser jest tak prosty i banalny, że chyba nie powinnam go zamieszczać na blogu.
Ale z drugiej strony tak ładnie wygląda, że szkoda byłoby go trzymać w ukryciu :)
Powstał spontanicznie z resztek biszkoptu i galaretki, które zostały mi po 
zrobieniu ciasta kostka rubika. Dorzuciłam jeszcze polne bratki 
i wyszła pyszna oraz ciesząca oczy słodka przekąska. 




  • okrawki z biszkoptu lub dowolne ciastka
  • około 150-200 g serka mascarpone
  • 1 zielona galaretka rozpuszczona w 200 ml wody (u mnie o smaku mojito) 
  • polne bratki

Na dnie szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonego biszkoptu. Połowę galaretki mieszamy z serkiem mascarpone i tak powstałą masę układamy na pokruszonym biszkopcie. Szklanki wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa z serkiem zastygnie, wylewamy na nią pozostałą galaretkę, a niej układamy polne bratki. Prawda, że banalnie proste? I do tego jakie ładne :)