Kilka dni temu dostałam od kolegi Krzyśka kimchi - Paweł, jesczcze raz bardzo Ci dziękuję! :) Kimchi to pochodząca z Korei kiszona kapusta - zazwyczaj pekińska lub chińska - mocno posolona, z chilli, imbirem i czosnkiem. W Korei kimchi jest ważnym elementem niemalże każdego posiłku, wykorzystywane jest zarówno jako przystawka, jaki i jako składnik innych dań. Jedną z najpopularniejszych koreańskich potraw z kimchi jest kimchi bokkeumbap czyli smażony ryż z kimchi. Przepis znalazłam tutaj. Kimchi bokkeumbap robi się błyskawicznie i jest naprawdę pyszne! Jeśli tylko będziecie mieć kimchi, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 szklanka posiekanego kimchi
- kilka plasterków boczku (lub wołowiny albo wieprzowiny - w oryginalnej wersji powinno się użyć tłuszczu który pozostał ze smażenia wołowiny)
- gochujang - ostra koreańska pasta z chilli
- prażone i pokruszone wodorosty nori
- kilka kropli oleju sezamowego
- biały i czarny sezam do posypania po wierzchu
Boczek smażymy na patelni. Gdy boczek jest już usmażony, wrzucamy posiekane kimchi i podsmażamy przez około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy ugotowany ryż oraz trochę pasty gochujang - ja pastę pominęłam, bo samo kimchi i tak jest już dość ostre. Dodajemy kilka kropel oleju sezamowego. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe kimchi bokkeumbap przekładamy na talerz i posypujemy uprażonymi i pokruszonymi wodorostami nori oraz czarnym i białym sezamem. Instrukcję jak uprażyć nori znajdziecie TUTAJ.