poniedziałek, 8 lipca 2013

Dżem z płatków maku


W tamtym roku przypadkiem trafiłam na blog Gosi i dzięki niej odkryłam cudowny i kolorowy świat kwiatów jadalnych. Od czasu do czasu więc tworzę coś kwiatowego do jedzenia. A ostatnio od Przyjaciółki na urodziny dostałam książkę Kwiatowa uczta, która marzyła mi się od czasu, gdy tylko się ukazała. I wiecie co, bardzo przyjemnie mi się zrobiło, że nic Justynie nie mówiłam, że chciałabym mieć tę książkę, a ona i tak wiedziała. W końcu prawdziwi Przyjecie bardzo dobrze nas znają i bez problemu odgadują nasze pragnienia! Jeszcze raz dzięki Justyna za  taki świetny prezent! A wracając do książki, to bardzo mi się podoba. Oprócz mnóstwa smakowitych pomysłów na wykorzystanie kwiatów jadalnych, znajdziemy w niej też obszerny spis kwiatów jadalnych i przejrzyste tabele z podziałem kwiatów według barw i przyporządkowane im miesiące kwitnienia.  W książce od razu wpadł mi oko przepis na dżem z płatków maków. Maki to - zaraz po tulipanach - moje ulubione kwiaty, więc koniecznie chciałam spróbować jak smakuje z nich dżem. A że akurat spędzaliśmy weekend w rodzinnej miejscowości Krzyśka, gdzie w około pól i łąk jest pod dostatkiem, skorzystałam z okazji i wybrałam się po maki. Po drodze kilka razy wpadłam w błoto, a komary zrobiły sobie na mnie niezły żer. Ale do domu wróciłam z makami. Dżem - o pięknej i głębokiej barwie - wyszedł smaczny, ale ciężko opisać jego smak - musicie sami go zrobić, żeby się przekonać jak smakuje :) Naprawdę go polecam, bo pracy przy nim nie wiele.




  • 150 g płatków maków
  • 350 g cukru brązowego
  • 5 łyżeczek pektyny
  • 2 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny




Z wody i cukru gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy płatki maków i odstawiamy na całą noc pod przykryciem. Następnego dnia odcedzamy płatki i do powstałego bordowego syropu dodajemy pektynę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy. gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 20 minut.