środa, 10 lipca 2013

Mule w śmietanie z bazylią i czosnkiem


Wczoraj wieczorem pojechaliśmy do Selgrosa. Mieliśmy kupić tylko wodę mineralną,
jogurty i masło. Jednak jak to bywa podczas zakupów w Selgrosie, kupiliśmy jeszcze wiele 
innych rzeczy, m.in. mule. Kilka razy już je jedliśmy, ale nigdy nie przyrządzałam ich sama. 
Przeszukałam więc internet w poszukiwaniu jakiegoś pomysłu i w oko wpadł mi przepis na mule
 w śmietanie z kolendrą i czosnkiem autorstwa Ewy z MojeTworyPrzetwory. Nie miałam
 kolendry, więc zamieniłam ją na bazylię. Mule wyszły rewelacyjne! Więc jak tylko 
uda Wam się je kupić to koniecznie wypróbujcie ten przepis!  



  • 1 kg świeżych muli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • garść świeżej bazylii

Najpierw myjemy mule - do dużej miski wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej mule i delikatnie je przepłukujemy. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje wrzucamy posiekany czosnek i podsmażmy go przez kilka minut, uważając żeby się nie przypalił. Następnie do garnka z podsmażonym czosnkiem wrzucamy otrząśnięte z wody mule. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu mule trzymamy przez około 3-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Te mule, które się nie otworzą, wyrzucamy gdyż nie nadają się do jedzenia!!! Po tym czasie do garnka dolewamy wino, chwilkę je odparowujemy i dolewamy śmietanę. Całość gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Mule przekładamy na duży półmisek, polewamy powstałym sosem i posypujemy drobno posiekaną bazylią.