piątek, 12 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami


Najzwyklejsze, najprostsze, najsmaczniejsze.
Ciasto drożdżowe z truskawkami, borówkami 
i oczywiście z kruszonką. Znika w mgnieniu oka,
więc warto od razu upiec dwie blachy :)




Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
  • 50 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
  • 330 ml mleka + 3-4 łyżki mleka
  • 140 g margaryny

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 3-4 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na gładką masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do czasu aż margaryna się roztopi. Do jajek utartych z cukrem dodajemy wyrośnięty zaczyn, mąkę oraz letnie mleko z margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. 


Kruszonka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Masło z mąką i cukrem rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka.

Dodatkowo
  • 1/2 szklanki borówek
  • 2-3 garści truskawek

Wyrośnięte ciasto przekładamy do brytfanki wysmarowanej margaryną. Na wierzchu ciasta rozsypujemy równomiernie borówki i truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Całość posypujemy po wierchu kruszonką. Brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut.