niedziela, 14 lipca 2013

Muffiny z czerwoną porzeczką


Czerwone porzeczki mają swoich wielbicieli i zagorzałych przeciwników.
Ja należę do tej pierwszej grupy. Lubię je za lekko cierpki smak, który idealnie
komponuje się ze słodkimi wypiekami i za wygląd. Bo czy kształtne błyszczące 
w słońcu kulki nie są piękne? Często robię torty z konfiturą porzeczkową, 
ale muffinek jeszcze nie robiłam. Przy okazji akcji Muffinkowo III na 
blogu u Domi postanowiłam to nadrobić i przygotowałam pyszne 
muffinki z porzeczkami w środku i na zewnątrz. Zachęcam
 Was do do wypróbowania przepisu, jak je zrobicie 
to od razu pokochacie porzeczki :)




Muffinki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 jajko

Nadzienie porzeczkowe
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • cukier (ilość wg uznania - ja dałam około 3 łyżki cukru)

Krem porzeczkowy
  • 200 g serka mascarpone
  • 60-70 g  miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki nadzienia porzeczkowego
  • 6 dorodnych kiści porzeczek 


  


Najpierw przygotowujemy nadzienie porzeczkowe. Obrane porzeczki wrzucamy do garnka i cały czas mieszając, dusimy je do czasu, aż powstanie coś w rodzaju konfitury, czyli średnio gęste nadzienie z kawałkami owoców. Powstałą konfiturę dosładzamy według uznania i gotujemy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Można użyć również gotowej konfitury z czerwonych porzeczek. Następnie przygotowujemy ciasto na muffinki. W jednej misce mieszamy składniki suche muffinek, a w drugiej mokre. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżeczki ciasta, następnie łyżeczkę konfitury porzeczkowej i 2 łyżeczki ciasta. Ciasto wraz z konfiturą powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Z podanych składników wychodzi 6 dużych muffinek. Na końcu przygotowujemy krem porzeczkowy. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i masłem. Do tak powstałego kremu dodajemy 2-3 łyżki pozostałej konfitury porzeczkowej. Całość niedbale mieszamy łyżką. Jeśli chcecie uzyskać gładki aksamitny krem bez grudek, konfiturę porzeczkową z masą na bazie serka należy wymieszać za pomocą miksera. Kremem porzeczkowy nakładamy na wierzch muffinek i dekorujemy kiściami porzeczek.