Lubicie borówki? Ja uwielbiam! Zawsze dość dużo
mrożę ich na okres zimowy, a póki są dostępne świeże,
to korzystam z nich ile wlezie. Tak więc na naszym stole
goszczą ciasta, drożdżówki, koktajle i desery. A kilka
dni temu zrobiłam tarteletki po brzegi wypełnione
borówkami. Cienkie kruche ciasto na spodzie,
na wierzchu kratka z ciasta, a reszta to
smakowite nadzienie.
Ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka borówek
- 1-2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania po wierzchu
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. W zależności od wielkości naczyń, ciasta wystarczy na 4 lub 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Następnie do każdego naczynia nakładamy po same brzegi borówki wymieszane z cukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paski i na wierzchu każdej tartaletki tworzymy dekoracyjną kartkę. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzone tartaletki posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.