środa, 17 lipca 2013

Tartaletki z borówkami


Lubicie borówki? Ja uwielbiam! Zawsze dość dużo 
mrożę ich na okres zimowy, a póki są dostępne świeże,
to korzystam z nich ile wlezie. Tak więc na naszym stole
goszczą ciasta, drożdżówki, koktajle i desery. A kilka
dni temu zrobiłam tarteletki po brzegi wypełnione
borówkami. Cienkie kruche ciasto na spodzie,
na wierzchu kratka z ciasta, a reszta to 
smakowite nadzienie.




Ciasto
  • 125 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie
  • 1 szklanka borówek
  • 1-2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. W zależności od wielkości naczyń, ciasta wystarczy na 4 lub 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Następnie do każdego naczynia nakładamy po same brzegi borówki wymieszane z cukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paski i na wierzchu każdej tartaletki tworzymy dekoracyjną kartkę.  Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzone tartaletki posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.