Jak wiecie uwielbiam spędzać czas w kuchni na gotowaniu i pieczeniu, ale czasem zwyczajnie nie mam czasu lub siły na gotowanie. Robię wtedy makaron z domowym pesto, suszonymi pomidorami i oliwkami. Jeśli macie pesto w lodówce, to przygotowanie tego obiadu zajmie Wam tyle czasu, co ugotowanie makaronu.
- 200-250 g makaronu - zazwyczaj używam Spaghetti lub Fusilli al Torchio
- 2-3 czubate łyżki domowego pesto
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 8-10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- parmezan do posypania
- listki bazylii do dekoracji
Oliwki kroimy na połówki, a pomidory na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente. Gorący makaron mieszamy z pesto oraz z pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Przekładamy na talerze, posypujemy starym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.