środa, 21 sierpnia 2013

Fusilli al Torchio z karczochami i wątróbką


Dzisiaj kolejny pomysł na szybki obiad z makaronem
w roli głównej. Tym razem z dodatkiem karczochów
i wątróbki. Wiem, że nie wszyscy lubią wątróbkę,
ale to połączenie jest rewelacyjne :)




  • 250 g makaronu Fusilli al Torchio
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • olej rzepakowy do smażenia + 1-2 łyżeczki do polania
  • 3 karczochy
  • około 8-10 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 garści startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól


Wątróbkę smażymy na oleju przez kilka minut, a następnie odsączmy ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy wątróbka wystygnie kroimy ją w paski. Karczochy obieramy - dokładną instrukcję jak to zrobić, znajdziecie TUTAJ - a następnie kroimy je w paski, wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku wymieszanego z odrobiną soku z cytryny. Po tym czasie karczochy odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w słupki. Gorący makaron mieszamy z wątróbką, karczochami, pomidorami oraz z 1-2 łyżeczkami oleju rzepakowego. Po wierzchu posypujemy startym parmezanem. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.