Przeglądałam ostatnio książkę Julii Child i wpadł mi w oko przepis na beztłuszczową zupę krem z ogórków z purée ryżowym. Zagęszczenie zupy odrobiną ryżu okazało się genialnym pomysłem! Że też sama na to nie wpadłam... no ale w końcu jestem jestem zwykłym szarakiem, a nie Julią Child, więc to pewnie dlatego ;) A tak poważnie, to zupa jest naprawdę bardzo dobra, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Porcja dla 6-8 osób
- 4-5 dużych ogórków
- 3/4 szklanki pokrojonych w plasterki łodyg selera naciowego
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonej w plasterki cebuli
- 4-5 szklanek wywaru drobiowego
- 1/3 szklanki surowego białego ryżu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- świeży koperek
Ogórki obieramy. Połowę jednego ogórka odkładamy do dekoracji, a pozostałe przekrawamy wzdłuż i łyżeczką wybieramy nasionka. Ogórki kroimy w plasterki i mieszamy z octem winnym oraz solą i odstawiamy na około 30 minut. Seler i cebulę gotujemy na wolnym ogniu z 2 szklankami wywaru drobiowego, aż zrobią się bardzo miękkie i półprzezroczyste, a następnie dorzucamy ryż i wlewamy pozostały wywar drobiowy. Dodajemy ogórki wraz z sokiem który z nich wypłynął i całość gotujemy do czasu aż ryż zrobi się miękki. Na końcu zupę miksujemy blenderem, tak aby powstał gładki krem. Tak przygotowaną zupę przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany (ja z tego zrezygnowałam), kilkoma plasterkami ogórka i świeżym koperkiem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.